Seznam blogů

pondělí 26. července 2010

Krémové kuře na víně



- tohle je trošku složitější či spíše časově náročnější, ale stojí to za to, omáčka se dá použít do dalších mňamkovních a už rychlých receptů, které postupně přidám na blog
- cca 700g kuřecích prsou nebo vykoštěných kuřecích stehen, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku (dělám i bez česneku a vůbec to nevadí), mořská sůl, čerstvý pepř, špetka tymiánu sušeného nebo pár snítek čerstvého (já dávám tedy víc), 4 bobkové listy, 700ml kuřecího vývaru, 160ml suchého bílého vína, 1 zakysaná smetana, 3 lžíce slunečnicového oleje, 5 lžic másla, 3 lžíce hladké mouky
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a dobře promícháme, ve větším kastrolu rozehřejeme 2 lžíce oleje s 1 lžící másla a opékáme na středním ohni maso dozlatova, poté vyndáme děrovanou lžící a odložíme do mísy. Ve stejném kastrolu rozehřejeme lžíci oleje a lžíci másla, přidáme cibulku nadrobno a opékáme do změknutí, pak přidáme drcený česnek a po chvilce zalejeme vínem, vhodíme bylinky a dusíme bez pokličky cca 10 minut, aby se šťáva zredukovala, poté vše přendáme do mísy k masu. V tom samém kastrolu rozehřejeme 3 lžíce másla, přidáme 3 lžíce mouky a rychle mícháme, dokud není jíška růžová, zalejeme vývarem, dobře promícháme a přivedeme k varu, potom přidáme maso s celým obsahem z mísy a dusíme na mírném ohni zcela doměkka, před koncem vaření přidáme zakysanou smetanu a jen prohřejeme. Lze použít i obyčejnou smetanu, ale se zakysanou je to daleko chutnější. Takto připravenou omáčku buď rovnou podáváme, vynikající je s rýží nebo s bramborami. Anebo si zamrazíme do krabiček(cca 4 porce-1 krabička) a použijeme na další výborná jídla, postupně tu budou:-).

Žádné komentáře:

Okomentovat