Seznam blogů

sobota 1. ledna 2011

Novoroční čočka na kyselo


...tradiční jídlo, které se u nás vaří vždy na Nový rok...a ač by se měly jíst luštěniny aspoň 1x týdně, přiznám se, že naše rodina v tomto směru dost pokulhává...o to víc si pochutnáme vždy 1.1.:-)
- čočka (já kupuji předvařenou ušetřím spoustu času), 1 cibule, tuk (sádlo je nejlepší), hladká mouka, cca 200ml zeleninového vývaru (může být z kostky), špetka tymiánu a 1 bobkový list, sůl, pepř a ocet na dochucení, uzené maso nebo opečený špekáček, vejce (dle počtu strávníků)a čerstvý chléb k podávání
Čočku uvaříme dle návodu, přebytečnou vodu slijeme. V hlubší pánvi nebo hrnci osmahneme na tuku cibulku, poprášíme hladkou moukou a uděláme jíšku zlatavé barvy, mícháme, aby se nepřipálila. Zalejeme vývarem, vhodíme bylinky, krátce povaříme, bobkový list vyhodíme a vložíme čočku, povaříme a dochutíme solí, pepřem a octem. Podáváme s uzeným masem či uzeninou, volským okem a čerstvým chlebem. Můžeme přidat i kyselou okurku anebo opečenou cibulku na kolečka.

1 komentář:

  1. Ahoj,tímto způsobem jsem čočku v životě nepřipravovala.Radim o ní jen básnil.Jen tak dál,po celý rok.

    OdpovědětVymazat