Seznam blogů

sobota 8. ledna 2011

Segedínský guláš



...tak tu zas máme jednu klasiku...na tohle počasí jak dělanou...:-)...a jak jsem se dočetla v chytré knize..."podobně jako u palačinek se i tzv.segedin řadí mezi dědictví rakousko-uherské monarchie...",tak jsem zas o kus chytřejší:-)
- 1kg vepřového masa (plecko, ramínko...), 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce rostlinného oleje, 1 velká cibule nadrobno, 1 lžíce sladké papriky, asi 200ml bílého vína nebo vývaru (já použila víno), 400g kysaného scezeného a pokrájeného zelí (lák si schovejte na závěrečné dochucení), 1 zakysaná smetana, sůl, pepř, špetka cukru.
Maso pokrájíme na kostky, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Rozpálíme ve větším hrnci olej, na něm ze všech stran zprudka osmahneme maso, až se zatáhne, vyndáme z hrnce. Přidáme trošku oleje, vsypeme cibuli a osmažíme, stáhneme z ohně, poprášíme sladkou paprikou a mícháme, aby nezhořkla, vrátíme vepřové, trošku podlejeme vodou, osolíme, promícháme a vrátíme hrnec na sporák, stáhneme na střední plamen a dusíme asi 15 minut, až maso pustí šťávu. Potom podlijeme vínem (vývarem) a na slabém plameni za občasného míchání dusíme půl hodiny, potom přidáme zelí a opět pod pokličkou dusíme dalších 15-20 minut, dokud maso není křehké. Pdoléváme jen pokud je to nutné (maso nesmí plavat). Na závěr vmícháme zakysanou smetanu a dochutíme (sůl, pepř, lák ze zelí, cukr - dle chuti). Podáváme s houskovým knedlíkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat