Seznam blogů

neděle 16. ledna 2011

Irish stew...




...pravé nefalšové Irish stew se připravuje ze skopového masa, ale to tedy my moc nemusíme...proto pro nás přijatelnější varianta z masa hovězího...pokud máte rádi tyhle jídla z jednoho hrnce, tzv.Eintopf, určitě si uvařte tuhle hřejivou voňavou dobrotu, je sice náročnější na čas, ale rozhodně stojí za to...a uvařit si můžete třeba den dopředu, uleženější je ještě lepší...
- 800g zadního hovězího masa, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 3 řapíky celeru, 4 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce hladké mouky, 2 konzervy loupaných rajčat, 250ml červeného suchého vína, 4-5 středních brambor, 3 mrkve, 1 lžíce tymiánu, 2 bobkové listy, sůl, pepř
Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky jako na guláš, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Cibule nakrájíme na kostičky, česnek na plátky a celer na asi cm kousky. Ve větším kastrolu rozehřejeme olej, na něm osmahneme cibuli a česnek, přidáme celer a restujeme asi 2 minuty, potom vmícháme maso a opečeme ze všech stran dohněda. Do kastrolu vlijeme rajčata i se šťávou, červené víno, tymián, bobkový list, osolíme, zmírníme teplotu a dusíme pod pokličkou asi hodinu, občas zamícháme. Po hodince přidáme na kostky nakrájené brambory a mrkev a dusíme ještě dalších asi 30 minut, dokud maso, brambory a mrkev nebudou krásně měkké. Podáváme s chlebem, ale není nutné vzhledem k bramborám v omáčce. Ale zas takový čerstvý křupavý chlebík...je to na samozřejmě na Vás:-)

2 komentáře:

  1. ...já bych prosila s chlebíkem a dvě vrchovaté naběračky... vypadá to senzačně !

    OdpovědětVymazat
  2. Irenko, děkuji za recept .... dnes jsem podle tebe vařila a je to neuvěřitelná dobrota........MŇAM.

    OdpovědětVymazat