Seznam blogů

neděle 21. srpna 2011

Ratatouille




...další lehké letní jídlo, kouzlo receptu spočívá v postupném přidávání zeleniny, aby zůstala krásně křupavá
- 1 větší lilek
- 2 strředně velké cukety (zelená a žlutá)
- 4 zralá rajčata
- 2 větší barevné papriky
- 1 plechovku rajčat
- 4 stroužky česneku
- 2-3 šalotky (nebo nová cibule - 2x)
- olivový olej
- svazek čerstvého rozmarýnu
- snítku čerstvého tymiánu (nebo špetku sušeného)
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Lilek, cibuli a rajčata na kostičky, papriky na proužky, 3 stroužky česneku na plátky. Cuketu rozkrojíme podél a nakrájíme na půlcentimetrové kousky.
V hlubší pánvi rozpálíme olivový olej (2-3 lžíce), opékáme dozlatova postupně nejdříve lilek, pak papriky, rajčata, cibuli a nakonec česnek a cuketu (ta potřebuje jen chvilku). Zalejeme rajčaty z plechovky, osolíme, opepříme, promícháme a poloodkryté půl hodinky dusíme. Pokud použijeme sušený tymián, dáme ho v této chvíli k zelenině. Po půl hodině bude šťáva odpařená, takže se zelenina ještě trochu dopéká a získá výbornou chuť. Odstavíme z ohně, přidáme 2 lžíce studeného olivového oleje, zbylý rozdrcený stroužek česneku, lístky tymiánu a nasekaný rozmarýn. Podáváme horké s bílým křupavým pečivem (popř.s těstovinami). U nás s čerstvou ciabattou!

Žádné komentáře:

Okomentovat