Seznam blogů

středa 22. srpna 2012

Tvrz Žumberk






Ojedninělá ves Žumberk, patří k nejstarším v oblasti novohradska, zmiňovaná je již ve 13. století. Je jednou ze tří dochovalých opevněných vesnic v Evropě. Důmyslné opevnění, pravděpodobně z let 1612 - 18, se šesti válcovými baštami, chránilo celou ves a poplužní dvůr. Součástí fortifikace byl i přilehlý rybník.
Gotická tvrz z 15. století, byla v 17. století přestavěna na renesanční zámeček blízký italské venkovské architektuře a v tomto stavu ji můžeme vidět dnes. Postupně byla v rukou různých majitelů a od roku 1618 se stala majetkem novohradského panství. Znovu upravována v 19. stol. a 70. letech 20. století. Dnes je tvrz (zámeček) ve velmi dobrém stavu a nabízí muzejní expozici lidového malovaného nábytku. Znovuobnobven a napuštěn byl i rybník pod ní.
Původní kostel Stětí sv. Jana Křtitele je uváděn již v roce 1332, postavili jej podle vzoru pražské Betlémské kaple. Byl však vypálen roku 1423 husity a na jeho místě byl postaven roku 1455 nový - síňové čtyřlodí na čtvercovém půdorysu, završené síťovou klenbou.

Žádné komentáře:

Okomentovat