Seznam blogů

středa 17. listopadu 2010

Špagety Bolognese



...trochu jižní Itálie na státní svátek:-)
- 300g mletého hovězího masa, 100g anglické slaniny, 4 lžíce olivového oleje, 2 mrkve, 2 řapíkaté celery, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 150ml suchého červeného vína, 150ml hovězího vývaru (může být i z kostky), 1 plechovka rajčatového protlaku, 1 plechovka loupaných rajčat (nejlépe Valfrutta), asi 300g oloupaných nakrájených čerstvých rajčat, bazalka, sůl, pepř, špagety, parmazán
Cibuli a zeleninu nakrájíme na drobné kostičky, česnek prolisujeme, slaninu nakrájíme na kostičky. Maso promícháme v míse se solí a pepřem. Na olivovém oleji zesklovatíme cibulku, přidáme prolisovaný česnek, vložíme slaninu a opečeme, potom přidáme mrkev a celer a společně opečeme. Po částech přidáváme maso a opékáme na prudkém ohni, zalejeme vínem, vývarem, vmícháme rajčatový protlak a rajčata z plechu i čerstvá a dusíme na mírném ohni asi hodinu. Občas promícháme, nakonec omáčku dochutíme a přidáme bazalku (může být i sušená, tu ale přidejte dřív). Špagety uvaříme dle návodu, na talíři je přelijeme omáčkou, ozdobíme bazalkou a posypeme parmazánem.

Žádné komentáře:

Okomentovat