Seznam blogů

pátek 7. září 2012

Základní rajčatová omáčka


...pokud máte velkou úrodu rajčat jako my...směle do toho...já ji dělala rovnou z dvojité dávky...výborná omáčka...rychle hotová...možno zamrazit...aneb recept z nové Apetit kuchařky TĚSTOVINY...takže úspěch zaručen...:-)

- 1,5kg zralých pevných rajčat, spařených a oloupaných
- 200ml panenského olivového oleje (v Apetitu radí, že pokud máte kvalitní panenský olivový olej, dejte ho dvojnásobek, omáčka bude mít intenzivní chuť - potvrzuji!)
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 3-4 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- velký svazek bazalky
- hrubá mořská sůl, čerstvý mletý pepř

Spařená a oloupaná rajčata nakrájíme na kostky, ve velkém kastrolu rozehřejeme olej, opékám na něm 4-5 minut cibuli a česnek, do základu přidáme taky pár lístků bazalky. Vsypeme rajčata i se šťávou, kterou pustila a dobře promícháme, přihodíme další natrhanou bazalku a na mírném plameni za občasného zamíchání vaříme asi 45 minut. Povařenou omáčku propasírujeme (já ji promixovala ponorným mixérem) a ve stejném kastrolu ještě zhruba 15 minut povaříme, aby zhoustla, dochutíme solí a pepřem. Do základu můžeme přidat i drcené chilli papričky.
Podáváme buď jednoduše na uvařené těstoviny a posypeme parmazánem nebo zapečeme těstoviny s omáčkou, parmazánem a mozzarellou - střídáme vrstvy  a končíme mozzarellou.

Žádné komentáře:

Okomentovat